6 manieren om je fotografieproject naar grote hoogte te brengen

6 manieren om je fotografieproject naar grote hoogte te brengen - Phenster
Thomas Bekker

In dit artikel geven we je een aantal mogelijkheden om je fotografieproject naar een hoger niveau te tillen. Van een touw- en mastklimmer tot drone, hoogtestatief, vliegtuig en satelliet. Phenster denkt graag met je mee welke oplossingen voor jouw organisatie het beste werken.


1. Rope Access fotograaf in de urban jungle

De openingsfoto laat de Franse fotograaf Thomas Bekker zien. Als een van de weinigen in Europa heeft hij een Rope Access Photography diploma, waarmee hij grote en historische bouwwerken heeft mogen beklimmen, zoals de Eiffeltoren en de Albert-Louppe-brug bij Brest (zichtbaar op de foto). De opdrachten gaan dan om het vastleggen van de historische renovatiewerkzaamheden van specialisten. Een bijzonder beroep waarbij de veiligheid van zowel de klimmers zelf, als de mensen op de grond, van het allergrootste belang is. Absoluut niets mag je laten vallen. Want vanaf die hoogte kan dat groot letsel veroorzaken bij iemand op de grond. Maar deze acrobatische toeren leveren spectaculaire beelden op.

2. Mastklimmers

Fotografie draait niet altijd puur om esthetiek, het wordt ook praktisch ingezet. Zo zijn er fotografen die in opdracht van telecombedrijven in masten en op daken klimmen. Vanaf daar kunnen ze een vrije zichtverbinding vaststellen door middel van lange afstand fotografie. Aan de hand van de gemaakte foto’s kunnen de telecombedrijven dan bepalen waar nieuwe straalverbindingen tot stand kunnen worden gebracht. Zo kan data via een radioverbinding tussen twee antennes worden overdragen, als alternatief voor een kabelverbinding. Een fotografiespecialisatie waar je niet snel aan zou denken, toch?

6 manieren om je fotografieproject naar grote hoogte te brengen - Phenster

Foto: Line of Sight

3. Dronefotografie

Dronefotografie is bij iedereen bekend om beelden vanuit de hoogte te kunnen maken. Deze dronefoto heeft Phenster afgelopen maand gerealiseerd in opdracht van Dormio, om hun resort in Vallorcine in Frankrijk mooi in beeld te brengen:

6 manieren om je fotografieproject naar grote hoogte te brengen - Phenster

Aan het vliegen met een drone zijn echter wel strenge regels verbonden. Zo heb je te maken met een maximale vlieghoogte en no-fly zones. Deze beperkingen hebben vooral te maken met het vliegverkeer, de privacy en veiligheid. Is de drone zwaarder dan 250 gram, dan heb je er een vliegbewijs voor nodig. Voor dit soort beelden kun je dus het beste een expert inschakelen. Phenster kan hierin adviseren en vergunningen regelen.

6 manieren om je fotografieproject naar grote hoogte te brengen - Phenster
Het bovenstaande dronebeeld is gebruikt voor een publicatie van Van Lanschot Kempen via Phenster.

4. Het hoogtestatief

Het perspectief is in veel situaties erg bepalend voor een foto. Stadsfotograaf Thomas Schlijper gebruikt vaak een hoogtestatief van maar liefst 10 meter hoog. Hij post iedere dag een foto van Amsterdam, of van Tel Aviv wanneer hij daar is. Een historisch werk waarmee hij het dagelijkse straatbeeld van deze twee steden op bijzondere wijze in beeld brengt. Hij gebruikt het hoogtestatief daarbij regelmatig, omdat je vanuit de hoogte beter kunt zien hoe de straat is ingedeeld

Ook bij architectuurfotografie en bijvoorbeeld overzichtsfoto’s voor Funda wordt een hoogtestatief vaak ingezet. Dit was al een veelgebruikt middel voor de komst van de drone, maar ook nu wordt dit nog veel gebruikt. Ook omdat je op veel plekken niet met een drone mag vliegen.

Phenster zet het hoogtestatief in voor meerdere opdrachtgevers. Bijvoorbeeld bij de fotografie van De Bijenkorf op de Dam in Amsterdam tijdens Pride Amsterdam:

6 manieren om je fotografieproject naar grote hoogte te brengen - Phenster

Thomas Schlijper met zijn hoogtestatief

6 manieren om je fotografieproject naar grote hoogte te brengen - Phenster
Foto van de Bijenkorf, gemaakt door Phenster tijdens Amsterdam Pride.
6 manieren om je fotografieproject naar grote hoogte te brengen - Phenster
Een andere case waarbij we voor CAIW een hoge statiefconstructie hebben gebouwd om huishoudens top-down te fotograferen:
Phenster weet voor ieder project de best passende fotografen te vinden

5. Vanuit een vliegtuig/helikopter

‘Waar een drone tot maximaal 120 meter hoogte mag vliegen en je te maken hebt met veel no-fly zones, heb je met een vliegtuig een veel groter bereik,’ vertelt Herman Ijsseling die zich heeft gespecialiseerd in fotografie vanuit het vliegtuig. ‘Vanuit het vliegtuig heb je namelijk contact met de verkeersleiding, waardoor je niet in de weg vliegt.’ Voor het fotograferen van grote bouwwerken of landschappen van bovenaf, komt dit extra hoogte-bereik vaak goed van pas. Ook onderwerpen op zee, zoals (de aanleg van) windenergieparken, boorplatformen en andere offshore projecten zijn vooral geschikt om vanuit een vliegtuig of helikopter te fotograferen. Zo krijgt Herman ook veel opdrachten van rederijen voor het fotograferen van schepen. Daarvoor probeert hij vaak het moment af te stemmen dat het schip de Zuidelijke Noordzee passeert, binnen bereik van Texel, de thuisbasis van Flying Focus.

6 manieren om je fotografieproject naar grote hoogte te brengen - Phenster
Herman Ijsseling – Flying Focus
6 manieren om je fotografieproject naar grote hoogte te brengen - Phenster
Herman Ijsseling – Flying Focus

6. Vanuit de ruimte

Wil je nóg hoger gaan, dan kom je uit in de ruimte. Satellietbeelden kunnen worden ingezet om de gevolgen van een natuurramp in beeld te brengen, maar ook draagt de technologie bij aan het up to date houden van kaarten en navigatiesystemen. Maxar is zo’n partij die het aardoppervlak bestudeert Bovendien maken zij niet alleen beelden, maar gebruiken ook geavanceerde technologieën om deze te analyseren. Daarmee kunnen de gevolgen van bijvoorbeeld klimaatverandering nauwkeurig gemonitord worden.

Daarnaast vind je op de website van NASA een prachtige collectie beelden. In deze database kun je alle multimedia van de NASA zelfs gemakkelijk doorzoeken op bijvoorbeeld locatie of onderwerp. Maar let wel op dat er regelsverbonden zijn aan het gebruik van deze beelden.

6 manieren om je fotografieproject naar grote hoogte te brengen - Phenster

Foto: De Pilbara in het noordwesten van Australië. Enkele van de oudste rotsen op aarde, meer dan 3,6 miljard jaar oud. Foto credits: NASA/METI/AIST/Japan Space Systems, and U.S./Japan ASTER Science Team

Vind de perfecte fotograaf

De perfecte fotograaf bestaat. Alleen is die voor ieder merk of project weer anders. Phenster weet voor ieder project de best passende specialisten te vinden. Mede daarom is Phenster dé partner in fotografie die van A tot Z met jou meedenkt; van het ontwikkelen van een volledige beeldstijl voor jouw bedrijf tot maatwerk fotografie en meer. In Nederland en ver daarbuiten.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact op:

Neem contact op

Meer tips en insights? Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

De velden met een * zijn verplicht

Phenster's privacy policy